Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008« Πολύ φτωχός »
και ο νέος προϋπολογισμός για την Παιδεία»


Στα ίδια χαμηλά και ανεπαρκή επίπεδα κινούνται οι δαπάνες για την Παιδεία για το 2009. Συνολικά οι δαπάνες που διατίθενται στο Υπουργείο Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 7.148.715.000 ευρώ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 805.000.000 ευρώ. Το σύνολο των δαπανών για την Παιδεία αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,16% του προϋπολογισμού, από 7,20% που ήταν πέρσι. Ή σε ποσοστό 2,97 του ΑΕΠ από 2,90 πέρσι, ένα ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Στις σημερινές συνθήκες και αν λάβει κανείς υπόψη του τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες , η στασιμότητα των παραπάνω ποσοστών ισοδυναμεί ουσιαστικά με μείωση δαπανών. Τα ίδια ψίχουλα για τη φοιτητική μέριμνα , τα ίδια ποσά στις επιχορηγήσεις προς τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα ίδια νούμερα για τις αμοιβές εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (με ελαφριές αυξήσεις σε αμοιβές εκπαιδευτικών με ελαστικές μορφές απασχόλησης που δείχνουν κατεύθυνση για ακόμα περισσότερους συμβασιούχους)

Όλα τα παραπάνω:
>>>Σημαίνουν ότι οι λαϊκές οικογένειες θα βάλουν για άλλη μια χρονιά βαθιά το χέρι στη τσέπη να καλύψουν τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών τους .
>>>Σημαίνουν ότι σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα «βράζουν» στα προβλήματά τους.
>>>Σημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει να είναι διπλά κουμπωμένοι στις υποσχέσεις που πρόσφατα μοίρασε στον Έβρο ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης.

Η πολιτική λιτότητας στην εκπαίδευση είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκουν να ωθήσουν τις σχολικές μονάδες να αναζητήσουν χορηγούς και ανταποδοτικούς τρόπους λειτουργίας, σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους γονείς, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς να μην δείχνουν καμιά ανοχή στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την μόρφωση της νέας γενιάς. Να απαντήσουν αγωνιστικά στην πολιτική λιτότητας για την Παιδεία. Να δώσουν το παρόν στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη και να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που θα γίνει 10 Δεκέμβρη.

ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου