Σελίδες

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Έκθεση πεπραγμένων Δ.Σ. 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Ν. ΈΒΡΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2009-2010


Αγαπητές/οί συναδέλφισσες/οι

Στο πλαίσιο της τακτικής εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Ν. Έβρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 9.30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, σας παρουσιάζουμε την έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ. για τη συνδικαλιστική περίοδο 2009-2010.
Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. και Ε.Σ. πραγματοποιήθηκαν την 3η Δεκεμβρίου 2009, και ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος από την παράταξη που πλειοψήφισε (ΔΑΚΕ) κάλεσε στις 9 Δεκεμβρίου 2009 Διοικητικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης (όπως προβλέπεται από το καταστατικό) τη συγκρότηση νέου Δ.Σ. Ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις συμφωνήθηκε αντιπροσωπευτικό, αναλογικό Προεδρείο με Πρόεδρο από την ΔΑΚΕ (Ταταρίδης), Αντιπρόεδρο από την ΠΑΣΚ (Βαλάσης), και Γενικό Γραμματέα από την ΕΣΑΚ ΔΕΕ (Δραμανίδου). Ταμίας ήταν ο συνάδελφος Καλόγερος (ΔΑΚΕ), Οργανωτικός Γραμματέας ο συνάδελφος Μπίκος (ΔΑΚΕ), ενώ μέλη του Δ.Σ. ήταν οι συνάδελφοι Κανίδου (ΠΑΣΚ) και Φακούδης (Αγωνιστική Συσπείρωση). Κατά τη διάρκεια της χρονιάς παραιτήθηκαν για προσωπικούς – οικογενειακούς λόγους οι συνάδελφοι Κανίδου και Φακούδης και τις θέσεις τους κατέλαβαν αντίστοιχα οι συνάδελφοι Ατζανός και Καραγεωργίου, χωρίς να γίνει ανασυγκρότηση του Προεδρείου.
Στην πράξη, το Διαπαραταξιακό Προεδρείο λειτούργησε χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις, με γνώμονα τη συναίνεση και προσπαθώντας να λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
 Προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας στις 27 Ιανουαρίου 2010, και οργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για το κτηριακό πρόβλημα της Αλεξανδρούπολης.
 Συμμετοχή στην 3ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΟΛΜΕ στις 17 Δεκεμβρίου 2009.
 Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου 2010.
 Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου 2010 καθώς και στη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης.
 Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΟΛΜΕ στις 5 Μαρτίου 2010 καθώς και στη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης.
 Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 11 Μαρτίου 2010 καθώς και στη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης.
 Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 22 Απριλίου 2010.
 Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.
 Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΟΛΜΕ μαζί με τη ΔΟΕ (στις 4 Μαρτίου), και η ΑΔΕΔΥ (στις 5 Μαρτίου) καθώς και στη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.
 Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 20 Μαΐου 2010.
 Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 29 Ιουνίου 2010 καθώς και στη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης.
 Συμμετοχή στη 2ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΟΛΜΕ στις 4 Οκτωβρίου 2010 και παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την καταστρατήγηση του ωραρίου των συναδέλφων που διατίθενται στην Πρωτοβάθμια.
 Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτωβρίου 2010 ενόψει της εκδίκασης στο ΣτΕ της αγωγής των συνδικάτων για την ακύρωση του μνημονίου.
 Συμμετοχή στην 3ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΟΛΜΕ στις 29 Οκτωβρίου 2010, για συμπαράσταση στους 105 μαθητές που δικάζονταν στην Ορεστιάδα και προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας ώστε να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ορεστιάδα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
 Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 27 Ιανουαρίου 2010 με θέμα την εξουσιοδότηση προς την ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 5 Μαρτίου καθώς και σε περίπτωση που κατατεθεί νομοσχέδιο σχετικό με εκπαιδευτικά θέματα (προσλήψεις, υπηρεσιακές μεταβολές, περιφερειακότητα)
 Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 5 Μαΐου 2010 για να εξεταστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.
 Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 25 Ιουνίου 2010 ενόψει της μετασυνεδριακής τακτικής Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 28/6/2010.
 Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 16 Νοεμβρίου 2010 με θέμα την εξουσιοδότηση προς την ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΜΕ
 Συμμετοχή στη περιφερειακή διάσκεψη των Δ.Σ. της ΕΛΜΕ της Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του μέλους της ΟΛΜΕ Ζωγραφάκη Ελένης, στις 14 Δεκεμβρίου 2009
 Συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκαν στις 30/1/2010, στις 7/5/2010 και στις 27/11/2010 στην Αθήνα.
 Συμμετοχή στη μετασυνεδριακή τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουνίου 2010.
 Συμμετοχή στη συνάντηση των Προέδρων ΕΛΜΕ και των αιρετών της Βορείου Ελλάδας με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 11/9/2010, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.
 Συμμετοχή στη περιφερειακή διάσκεψη των Δ.Σ. της ΕΛΜΕ της Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, παρουσία του μέλους (και πρώην προέδρου) της ΟΛΜΕ Μανιάτη Κώστα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2010.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 Προτεραιότητα του Δ.Σ. ήταν η επίλυση του κτηριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη της Αλεξανδρούπολης. Οργανώσαμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων και την Ένωση Γονέων, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 27 Ιανουαρίου μπροστά στο Δημαρχείο, όπου παραδώσαμε ψήφισμα στο Δήμαρχο και στη συνέχεια πορεία μέχρι τη Νομαρχία, όπου παραδώσαμε ψήφισμα και στο Νομάρχη. Συμμετείχαμε σε αρκετές συσκέψεις με το Νομάρχη και το Δήμαρχο, ήμασταν παρόντες σε όλα τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια όπου συζητήθηκε το ζήτημα, στείλαμε υπόμνημα στην ΟΛΜΕ και θίξαμε το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, θεωρούμε επιβεβλημένη την έναρξη λειτουργίας 6ου Γυμνασίου, τη δημιουργία Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και τη μεταστέγαση όλης της Τεχνικής Εκπαίδευσης σε νέο κτήριο.
 Επίσης το Δ.Σ. ασχολήθηκε αρκετά με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, μιας και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όλα σχεδόν τα τμήματα Γυμνασίων λειτουργούν με περισσότερους από 27 μαθητές και κάποια ξεπερνούν και τους 30. Με παρέμβαση μας, μετά από απαίτηση του Σ.Δ. του 5ου Γυμνασίου, δημιουργήθηκε 6ο τμήμα στην Α΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου.
 Καταθέσαμε στη Βουλευτή Ν. Έβρου κ. Τσιαούση μετά από αίτημα της (ως μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσων της Βουλής), προτάσεις της ΟΛΜΕ και της Α΄ ΕΛΜΕ Ν. Έβρου σχετικές με την εγκύκλιο του ΥΠΔΒΜΘ «αξιολόγηση της σχολικής μονάδας».
 Συμμετοχή σε συνάντηση με την επιστημονική ομάδα του έργου «εκπαίδευση μουσουλμανόπαιδων» και ανταλλαγή απόψεων-προτάσεων.
 Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας (πολλά σχολεία), όσων συναδέλφων διατίθενται στην Α/θμια.
 Πλήθος παραστάσεων στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για θέματα που αφορούσαν συναδέλφους
 Τηλεοπτικές εμφανίσεις και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις και αρθογραφία στις εφημερίδες (στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης), για φλέγοντα εκπαιδευτικά θέματα.
 Συμμετοχή στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τακτικό μέλος τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης συνάδελφο Βαλάση.
 Συμμετοχή στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας με τακτικό μέλος τη συνάδελφο Παρασχάκη.
 Έκδοση κάρτας μέλους ΟΛΜΕ σε όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της ΕΛΜΕ, η οποία δίνει το δικαίωμα δωρεάν εισόδου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και έκπτωση σε συγκεκριμένες θεατρικές παραστάσεις, χώρους διασκέδασης και άλλα καταστήματα.
 Στις 22 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης, μια σεμνή τελετή όπου βραβεύτηκαν τα παιδιά συναδέλφων που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας τη προηγούμενη σχολική χρονιά. Συνολικά βραβεύτηκαν 36 μαθήτριες και μαθητές.
 Λειτουργία ιστολογίου (blog) ως ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ για ενημέρωση και βήμα διαλόγου με τους συναδέλφους.
 Μέριμνα για την οικονομική συνδρομή των συναδέλφων για το επόμενο συνδικαλιστικό έτος.

Συμπερασματικά, θεωρούμε πως τα μέλη του Δ.Σ. προσπάθησαν να βρίσκονται κοντά στον συνάδελφο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κάνοντας συχνές περιοδείες και επισκέψεις στα σχολεία.
Είναι δεδομένο πως το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια και χρέος όλων είναι να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο μέσα από μια νέα και σύγχρονη οπτική, χωρίς αναχρονισμούς και εμμονές στο παρελθόν, ώστε να γίνει ξανά πόλος έλξης για όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους νέους.
Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε ενεργά στη Γενική Συνέλευση του κλάδου (ας μη ξεχνάμε πως για αυτόν τον λόγο δεν λειτουργούν τα σχολεία τη συγκεκριμένη ημέρα), ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα που αφορούν τον εκπαιδευτικό και ιδιαίτερα τον εκπαιδευτικό που υπηρετεί στον Έβρο.

Αλεξανδρούπολη, Δεκέμβριος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου